Starta en frivillig förening

För att starta en ideell förening måste ni vara minst tre personer. Tillsammans skriver ni förslag till föreningens stadgar. Riktlinjer på normalstadgar för frivilliga kårer hittar ni till höger på sidan.

Hitta sedan ett datum där ni kan ha föreningens första medlemsmöte och bjud in de boende i samhället till mötet.

Gå ut på samhället och informera om er förening och vad ni tänkt att den ska göra och gynna bygden. Informationen kan antingen delas ut i alla brevlådor eller att man står på en central punkt i samhället vid valda tider när det passerar mycket människor som bor i närheten.

På medlemsmötet diskuteras och beslutas stadgarna och medlemmarna väljer en styrelse och en eller två revisorer. När mötet är slut har föreningen bildats och styrelsens arbete börjar nu med att bygga upp föreningen.

Nu när föreningen är bildad ansöker ni om organisationsnummer hos Skatteverket. Det finns inget krav på att en ideell förening ska ha ett organisationsnummer men det krävs för att exempel öppna ett bankkonto, hyra lokal, ansöka om bidrag eller utföra uppdrag åt företag och kommuner.

Allmännyttiga ideella föreningar är skattebefriade om de uppfyller följande fyra villkor.

  1. Föreningens syfte ska vara allmännyttigt.
  2. Minst 90 procent av föreningens verksamhet ska bidra
    till att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte.
  3. Minst 75 procent av föreningens intäkter ska användas till
    att uppfylla föreningens allmännyttiga syfte.
  4. Föreningen ska vara öppen för alla som vill bli medlemmar.

 
Skatteverket.se kan du läsa mer om hur er förening ansöker om organisationsnummer.

Om man inte är van vid föreningslivet kan det vara svårt att veta hur allt fungerar. På Förening.se kan du läs mer om hur en ideell förening fungerar och vad ni ska göra.

Som medlem med ett organisationsnummer i Förbundet Sveriges Frivilliga Brandkårer kan ni utföra uppdrag mot Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) där ersättning av nerlagda timmar och visst material betalas ut till föreningen.

Som medlem ingår även olycksfallsförsäkring som försäkrar er om olyckan skulle vara framme när ni exempelvis övar eller utövar övrig föreningsverksamhet.

Att vara medlem ger er även möjligheten att ge er personal en interaktiv utbildning genom MSB:s fortbildningstjänst som stärker kunskapen hos frivilliga brandmän. Förbundet administrerar inloggning i MSB:s fortbildningstjänst. Praktisk övning sker hos respektive räddningstjänst som ni är ansluten till. Utbildningen är kostnadsfri och nyanställd personal från och med 2021 får redovisa utbildningstiden i MSB:s uppdragsersättning och på så sätt få ekonomisk ersättning för genomförd utbildning.

Vi önskar er lycka till med er nya förening och tveka inte att höra av er om ni har några frågor eller funderingar. kontakt@frivilligbrand.nu

Exempel på en bra informationsfolder som Skillinge Frivilliga Räddningsvärn har tagit fram till sin kår.

Bli medlem

Vill du bli medlem i Sveriges starkaste Förbund för frivilliga kårer? Skicka in era uppgifter via formuläret nedan så kontaktar vi er.

  • Vilken räddningsorganisation tillhör och jobbar kåren med?